کوچینگ چیست؟
کلمه کوچ در دنیای مدرن استعارهای از همان کوچ به معنای کالسکه است. دانشجویان و دانشآموزان در دهه سوم قرن هجدهم میلادی از کلمه کوچ برای معلمان سرخانه استفاده میکردند، کوچهایی که آنها را برای امتحانها آماده میساختند اما کوچینگ در دوران مدرن ابتدا بیشتر در حوزه هنر و ورزش کاربرد داشت و بهتدریج در حوزههای دیگر از جمله در حوزههای مدیریت یا مالی و .. استفاده شد.
کوچها به افرادی کمک میکردند که به لحاظ احساسی و روانی کاملا سالم بودند اما به کسی احتیاج داشتند که با کمک او به زندگیشان سروسامان بیشتری بدهند و به اهدافشان دست یابند. این استفادهها بهتدریج شکل حرفهای پیدا کرد که ما به آن کوچینگ میگوییم.
“کوچینگ یک همکاری و مشارکت بین کوچ و مراجع است؛ در طی آن، مراجع با استفاده از تفکر عمیق و خلاقیت خود، تواناییهای شخصی و حرفهای خود را افزایش میدهند”
هدف از مراجعه به کوچ
در مواقعی که شخص به دنبال ایجاد یک تغییر است و چیزی را نیاز دارد که الآن آن را ندارد و یا ممکن است مقصد نهایی را بداند اما برای رسیدن به آن سرعتش کم بوده باشد یا راه را اشتباه برود، پس اینجا نیاز به شخصی دارد که کمک حال او باشد و بتواند این خلا را پر کند.
این دغدغه مراجعه کننده است اما دغدغه کوچ چیست؟ دغدغه کوچ این است که مراجعه کنندهاش به چیزی که میخواهد، برسد و یکی از تفاوتهای کوچ با حرفههای دیگر این است که کوچ باید بداند مراجعه کنندهاش در حال حاضر کجاست و به کجا میخواهد برسد و اینجاست که کوچ با ابزارهایی که دارد و آن محیط و ارتباطی که ایجاد کرده، اقدام میکند و حرکت ایجاد میکند و قدمهایی برای مراجعه کننده ایجاد میکند که به سمتی که میخواهد برود.
چنانچه این قدمها با تشویق، ترغیب و قدردانی همراه باشد و تمام این مهارتها کمک کند که این مراجعه کننده، قوت درون، استعدادها و توانمندیهایش را بیشتر بشناسد، اقدام و برنامهریزی برای رسیدن به خواستهی مراجع با تعهد، کامل میشود. کوچ در تمام طول مسیر همراه اوست و هر موقع بخواهد میتواند از او کمک بگیرد.
می توان تعریف دقیق از کوچینگ را دو بخش تقسیم کرد. بخش اول از دنیای کوچ و بخش دوم از دنیای کسی که نیاز دارد به کوچ مراجعه کند
کوچینگ، از دنیای کوچ
کوچ خواستار بوجود آمدن یک ارتباط مؤثر با فردی است که میخواهد با او کار کند. این شامل رازداری، امنیت، احساس اعتماد و اطمینان خواهد بود و این عوامل سبب میشوند تا فرد بتواند بهراحتی با کوچ خود ارتباط برقرار کند و تمام مشکلات و دغدغههای کاری خود را بدون هیچ واهمهای عنوان کند و حرفهایی را بزند که با بقیه مطرح نمیکند. به وجودآوردن این جو، خود یک مهارت محسوب میشود که امنیت و اعتماد را به وجود میاورد.
کوچ مانند یک آیینه شفافی عمل میکند که اگر واقعیتی را میبیند، آن را جلوی شما میگذارد تا خودتان آن را ببینید. این آیینه هیچگونه قضاوتی برای شما نمیکند اما اگر قضاوت کند، این آیینه چندان آیینه شفافی نیست.
کوچ حرفهای
کوچ حرفهای به معنای رازداری و عدم قضاوت است. یک کوچ، احترام مراجع کنندهاش را نگه میدارد و شمارا باور دارد و کم کم شمارا از خودتان بهتر میشناسد.
پس یک کوچ، یک شخصی است که باورهای درونش بیرون میآید و خودش را نشان میدهد، درعینحال که قضاوتی ندارد و در خدمت است. در حقیقت این مهارتها، یک جعبهابزاری است که یک کوچ باید داشته باشد، استفاده کردن از این ابزارها در زمان مناسب هنر کوچ را میرساند.
کوچها چهکاری انجام میدهند؟
کوچینگ یک گفتگوی آگاهانه و روبهجلو برای توانمند کردن یک فرد یا گروه برای زیستن در بهترین حالت خود و رسیدن به نتایج فوقالعاده در زندگی، حرفه، کسبوکار یا سازمان است. این گفتگو کمکی است برای پر کردن فاصله میان جایی که اکنون در آن قرار دارند و جایی که مراجعهکننده و کوچ میخواهند در آن قرار بگیرند. کوچها دراصل با مراجعهکننده خود شریک میشوند تا به آنها برای طراحی و رسیدن به آنچه در ذهن دارند کمک کنند. از فواید کوچینگ میتوان به ایجاد وضوح و شفافیت در سوق دادن مراجعه کننده بهسوی فرآیند پیشرفت اشاره کرد که برای او آگاهی و تمرکز به ارمغان میآورد.
مسئولیت کوچ را میتوان به این شکل تعریف کرد:
- کشف، وضوح و همراه شدن با آنچه مراجعهکننده میخواهد به آن دست پیدا کند.
- تشویق مراجعهکننده برای کشف دنیای خود
- استخراج راهحلها و استراتژیهای مراجعهکننده
- پاسخگو نگهداشتن مراجعهکننده و مجاب کردن او برای مسئولیتپذیری
کوچینگ مدیران چیست؟
کوچینگ مدیران یکی از شاخههای کوچینگ است که مرتبط با رشد کسبوکارهاست که در سطوح مختلف سازمانی قابل اجرا است. به عنوان مثال برای مدیران ارشد، مدیران اجرایی، کارمندان و تیمهای کاری اجرا میشود که در نهایت به توسعهی کسبوکار میانجامد.
یک مدیر با استخدام کوچ برای خود میتواند:
- روی تقویت نقاط قوت خود کار کند
- اهداف بهتری تعیین کند
- سریعتر به اهدافش برسد
- به توسعهی فردی خود که به توسعهی حرفهایش میانجامد بپردازد
- روابطش را با کارمندان و خانواده خود بهبود دهد
- به تشویق کارمندان بپردازد و به آنها انگیزه دهد
- بین زندگی و کار خود تعادل ایجاد کند
- و…
یکی از رهبران تاثیرگذاری که در دنیا مانند “بیل گیتس” همیشه اظهار داشتهاند که برای پیشرفت در کار خود از کوچ ها استفاده میکنند، شما هم میتوانید در صورتی که قصد خلق نتایجی ماندگار در کسبوکار خود را دارید، از خدمات یک کوچ استفاده ببرید و یک کوچ را هم برای خود و هم کارمندانتان استخدام کنید تا به شما کمک کند عملکرد کسبوکارتان بهبود پیدا کرده و به اهدافتان برسید.
مدل کوچینگ بالندگی چیست؟
کوچینگ بالندگی فرآیندی گفتگو محور است که با تمرکز بر کشف توانمندیها و فرصتها فرد و یا تیم میپردازد که سازمان را به نتیاج مثبت و پایدار میرساند.
کوچینگ بالندگی، دورهی آموزش مهارت کوچینگ است که مبتنی بر تئوریهای تحول مثبت خواهد بود. کوچینگ بالندگی براساس تئوریهای روانشناسی مثبتنگر(Positive Psychology) فلسفهی جستجوی ارزشها (Appreciative Inquiry) طراحی شده است و محتوای آن کمک میکند تا شرکتکنندگان علاوه بر آموزش مهارتهای پایهی کوچینگ به مهارتهای تغییر رفتار، انگیزش و ایجاد فرهنگ کوچینگ و حمایت را یاد بگیرند.