Block Chain یک پایگاه داده از اسناد و رویدادهای دیجیتال است و توست اعضای این شبکه کامپیوتری به شکل مشترک اجرا می شود. هر چیزی که به این پایگاه به اشتراک گذاشته شده اضافه شود یک رکورد جدید است.

به واسطه نوع طراحی و ساختار عملکرد این فرایند می توان گفت که این پایگاه داده در یک مکان مرکزی ذخیره نمی شود و توسط بسیاری از کامپیوترهای خانگی و سرور های تجاری، هزاران نسخه از این اطلاعات در کامپیوتر های سراسر جهان ثبت می گردد.
با یک مثال از رایج ترین کاربرد Block Chain به توضیح نحوه عملکرد این فناوری می پردازیم.
با توجه به اینکه هم اکنون رایج ترین کاربرد این فناوری در امور مالی می باشد، در نظر بگیرید که دو فرد به هم برای یکدیگر انتقال پول بدهند. رکوردی حاوی جزئیات این تراکنش ایجاد شده و به صدها دستگاه دیگر که دارای یک کپی از رکورد هستند ارسال می گردد و پس از تایید این سیستم ها این تراکنش مجاز می شود.
تمامی دستگاه هایی که کپی از رکورد دارند قبل از تائید آن به حوصول اطمینان از اینکه تمامی اطلاعات در همه کپی های یکسان است می پردازند و سپس تأییدیه این فرایند را صادر می کنند.
نگاهی فنی به فناوریBlock Chain در تجارت برخط آنلاین موسسات مالی به عنوان طرف سوم با ارائه خدمات مطمئن واسطه تراکنشهای الکترونیکی هستند.
در Bitcoin به جای استفاده از طرف سوم قابل اعتماد در تراکنش های برخط بین دو نفر از نشانه های رمزگذاری استفاده میکنند ، هر تراکنش از طریق امضای دیجیتالی حفاظت می شود.
هر تراکنش با کلید خصوصی فرستنده امضای دیجیتال شده و به کلید عمومی گیرنده ارسال می شود . به منظور خرج کردن صاحب پول رمزگذاری شده باید ثابت کنند که مالکیت کلید خصوصی را داراست.
نهاد ارز دیجیتالی امضای دیجیتال (مالکیت کلید خصوصی )آن را با استفاده از کلید عمومی فرستنده شناسایی میکند.
هر تراکنش به تمامی گره های شبکه Bitcoin فرستاده می شود و بعد از شناسایی در دفتر کل عمومی یا همان پایگاه داده به اشتراک گذاشته شده ثبت میگردد.
هر تراکنش قبل از ثبت باید شناسایی شده و معتبر باشد گره های شناسایی کننده باید پیش از ثبت هر تراکنش این از دو موضوع اطمینان حاصل کنند.
1. پرداخت کننده ،امضای دیجیتال معتبر رمز گذاری شده ای برای انجام تراکنش را دارا است.
2. پرداخت کننده پول رمزگذاری شده کافی در حساب خود دارد ، تراکنش های حساب ( کلید عمومی ) پرداخت کننده در دفتر کلی باید کنترل گردد تا از کفایت موجودی خود مطمئن شود.
تراکنش ها به ترتیبی که ایجاد شده اند انجام نمی شود، هیچ تضمینی وجود ندارد که دریافت تراکنش با ترتیب ایجاد آنها مطابقت داشته باشد.
لذا در این باره نیازمند مکانیزمی برای حصول اطمینان از جلوگیری دو پرداخت برای یک تراکنش هستیم. این مشکل با فناوری Block Chain حل میشود .Bitcoin تراکنشها را در گروهی از زنجیره های بلوکی و سپس اتصال این زنجیره های بلوکی به هم، آنها را مرتب می کند.تراکنش های هر بلوک باید به طور همزمان انجام شود.
زنجیره های در یک خط با توالی زمانی به هم متصل هستند و هر بلوک خروجی تابع درهم سازی (هش) از بلوک پیشین خود را ذخیره می کند.
مشکل بعدی این است که هر گره روی شبکه میتواند درخواست تراکنش تایید نشده ای را گرفته و از آن یک بلوک بسازد و به عنوان پیشنهادی برای تولید بلوک بعدی روی شبکه Block Chain قرار دهد. بیت کوین این مسئله را این گونه حل می نماید. هر بلوک که بخواهد به Block Chain اضافه گردد. باید پاسخ برای مسئله (اثبات کارکرد) یا (POW) داشته باشد.
به عنوان مثال گره هایی یک بلوک را تولید می کند باید (مقدار موقت) را بیابند که با استفاده از آن، خروجی تابع درهم ساز بلوک پیشین یا هشی را که با تعداد مشخصی از صفر ها شروع می شود را ایجاد کند.
اولین گروهی که این مسئله را حل کند بلوک خود را به بقیه گره های Block Chain انتشار می دهد.
شبکه فقط قد بلندترین بلاک عنوان بلاک معتبر می شناسد، از این رو برای یک هکر تقریباً غیر ممکن است بتوانند بلاک خود را به صورت تقلبی تعریف کند زیرا هم باید مسئله را حل کنند و همزمان زنجیرههای بلوک های پیشین را بازسازی کنند به طوری که سایر گروه های شبکه آنرا مجاز بدانند.
فناوری Block Chain از اهمیت بسیار بالایی در ساختار جهانی ارتباطات دارد به نحوی که (یوهان پالیچاتا) از مدیران بانک BNP می گوید: نرم افزاری که امکان عملیاتی شدن واحد پول دیجیتال را به وجود آورده است مانند اختراع موتور بخار یا موتور احتراقی در انقلاب صنعتی است بعد از اینترنت میتواند بزرگترین نوآوری باشد که جهان مالی و هرچه در آن است را متحول کند.
این فناوری با استفاده از خصوصیت (تفاهم توزیع یافته)، تراکنش ها را به نحوی انجام می دهد که در آینده داراییهای دیجیتال قابل شناسایی باشند و این مهم بدون در خطر انداختن حریم خصوصی و رعایت امنیت دارایی های دیجیتال انجام می شود.
در این قسمت به دیگر تأثیرات فناوری Block Chain در آینده مفاهیم دیگر می پردازیم.
۱. آینده موسیقی با مفهوم Block Chain
تصور این را داشته باشید که هنگام گوش دادن به موسیقی از طریق سرویس های مانند spotify ، بدون واسطه ها به طور مستقیم حق امتیاز هر اثر هنری را به هنرمند بپردازید. به طور مثال در ثانیه پنجاخ و هفتم موزیک هستید 1 یا 2 سنت به طور مستقیم از حساب مالی شما کسر و به هنرمند پرداخت می شود. (مقدار آهنگی که گوش کرده اید و آنچه پرداخته اید توسط هزاران رایانه دیگر تایید شده است و در پایگاه داده به نام شما ثبت شده است.)
UJO Music و Voiseدر حال پیاده سازی این روش هستند.
2. نسل جدید ذخیره سازی فایل در سرویس های Cloud
با فناوری Block Chain می توانیم متصور این قابلیت باشیم که در سرویسهای با کاربرد مشابه نظیر Dropbox ، فایل شما به هزاران یا میلیون ها قسمت کوچکتر تقسیم شده و در هزاران یا میلیون ها کامپیوتر در سراسر جهان ذخیره شود. اینکه چه بخشی از فایلها مربوط به شماست و در کجا ذخیره شده است قابل تغییر نیست و شما فقط کلید مشاهده قطعات به عنوان یک فایل کامل را دارید و هیچ سازمان اطلاعات شما را ندارد. این ها ازنوع سرویسهای هستند که شرکت هایی نظیر stroj و sia techروی آنها کار می کنند. شایان ذکر است که این قابلیت از جنبههای فنی شبیه فناوریهای raid می باشد.
3. آینده انرژی
خانه های مجهز به بازیهای تست های قابل شارژ تسلا ( Tesla power wall) که برق خانه را تامین می کنند را تصور کنید که با اتصال به شبکه به تولید انرژی می پردازند .خانه های انرژی را ذخیره می کنند و با توجه به قابلیت های Block Chain می توانند انرژی ها را مدیریت کرد و به طور مثال در لحظه به خانهای که برق اضافی نیاز دارد بدهند و خانه ها با یکدیگر در تبادل انرژی هستند.
4. تحولات دموکراسی
در سایت mivote.org.au از این تکنولوژی پایگاه داده به اشتراک گذاشته شده استفاده شده است. شما رای می دهید، اعتبار و مشروعیت رای شما توسط هزاران از رایانه های خانگی و تجاری و بسیاری از مردم تایید شده است و داده های رای گیری هرگز نمی تواند مورد سو استفاده قرار گیرد. این آرا همیشه با همین نتیجه باقی خواهند ماند